Poradňa

Stanovenie diagnózy hyperaktívneho močového mechúra spočíva v dôkladnom rozhovore s lekárom.

Preto sa nehanbite otvorene s lekárom hovoriť o všetkých Vašich problémoch súvisiacich s močením.

Ak máte predsa len otázky, na ktoré hľadáte odpoveď ešte skôr ako sa na ne spýtate svojho lekára, môžete ich položiť sem.

Na Vaše otázky odpovie
renomovaný lekár

MUDr. Tomáš DANYS, PhD., MPH

špecialista v odbore gynekologická
urológia a v odbore gynekológia

a pôrodníctvo

MUDr. Tomáš DANYS,
PhD.,MPH

Gynekologická a pôrodnícka
ambulancia a Ambulancia
gynekologickej urológie
Kapisztóryho 5 
940 02 Nové Zámky
tel.: 035 640 44 44
www.gyndanys.sk

Vložiť môj príspevok






Patrícia  |  3. 3. 2024 (22:21)

Dobrý deň.Chcela by som počuť názor od vás.Uz niekoľko rokov má trápia hlavne dve veci-velmi časté močenie a úzkosti.Neviem prísť na to čo bolo skôr . Je to tak že aj doma chodím často možno aj dva tri krát za hodinu ako kedy niekedy menej v noci možno raz.Ale! Keď som niekde napr v čakárni u doktora mám stres a ten mi spôsobuje že cítim potrebu na močenie kľudne aj každých 5 minút. A väčšinou aj hneď idem lebo ,,čo ak náhodou\" pozn:nikdy mi neušla ani kvapka ale častým močením som si spôsobila také úzkosti že keď mam niekam ísť kde není záchod tak nejdem a keď aj záchod je mám fóbiu lebo mi je to maximálne trápne chodiť každých päť minút. Na urologii mi robili všetko možné a nezistili nič povedali že to mám v hlave. Nasadili mi eurin asi ako placebo . Lenže moc nepomáha ...s úzkosťami sa snažím pracovať ale vždy pri nutkani na močenie zlyham ... Ako si viem ešte pomôcť?

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  4. 3. 2024 (20:21)

Ak na urológii \"nič nezistili\", teda nebola zistená žiadna zjavná príčina, ktorá by mohla spôsobovať časté nútenie na močenie, bude treba konzultovať iných špecialistov. Nakoľko sama píšete, že máte úzkosť a fóbiu, tak by som odporúčal vyšetrenie u psychiatra a pohovor u psychológa. Obávam sa, že tento problém sama bez pomoci odborníkov nevyriešite.


Antónia  |  2. 3. 2024 (22:44)

ktorý sa mi venoval a snažil pomocť. Lieky nezabrali a išla som za ďalším odborníkom . Taký typ závesu nepoznal.Ale to pálenie a štípanie trvá 2 roky. Predtým to bolo dráždenie na močenie. Spolu 6 rokov pekla.Mám dilemu botox mám v mechure chronický zápal, zostatkový moč, odstrániť záves ktorý je povolený zlyhal alebo čo? Nik mi nevie odpovedať alebo nechcu Já som sa dozvedela že tieto veľké gyn., sieťky sa už nepoužívajú, že boli zakázané. Čo by ste mi poradili Vy pán doktor? Viete si predstaviť život s neustálym pálením a rezaním mechúra? Ďakujem . Mám, ešte 90 r. matku ako sa mám o ňu starať. Mám nervové zakončenia v malej panve narušené niečo sa tam muselo stať, tá sieťka mala ísť hneď dolu, ale to pán primár nepriznal. Poslal ma na urog.amb. a tam mi zistili cystoskopiou cystitídu. Ale tá sa nevytvorila zo d%na na deň,ale moje problémy hneď po operácii-tak pán primár bol mimo obliga.Nechtiac mi operáciousposobil problémyalenepostavil sa akochlap

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  3. 3. 2024 (20:06)

Vami popisovaný problém je pomerne komplikovaný a určite jeho riešenie nebude jednoduché a bude musieť byť realizované na terciárnom lôžkovom urogynekologickom pracovisku lekárom, ktorý má skúsenosti so zavádzaním sieťky do panvového dna. Najprv by som odporúčal posúdenie aktuálneho stavu panvového dna, polohy a funkčnosti sieťky realizáciou 3D ultrazvukového vyšetrenia panvového dna a magnetickou rezonanciou. Určite by bolo prínosné aj kontrolné kompletné urodynamické vyšetrenie vrátane uroflowmetrie a kontroly močového rezidua. Nakoľko Vám žiadna konzervatívna liečba nepomohla, ako ult. ref. je možné zvážiť extrakciu sieťky, je však potrebné vedieť, že je to oveľa komplikovanejší výkon ako jej zavedenie. Správny postup je taký, že k špecialistovi musí pacientku odoslať jej lekár, nie aby si pacientka sama musela hľadať odborníkov na internete. 


Antónia  |  2. 3. 2024 (22:26)

Pán doktorm už je to 6 rokov čo som mala laparoskopicky vykonanú operáciu sieťkou zdvihnutie maternice, lebo som sa nemohla dobre vymočiť. Správa uvádzala mierny pokles maternice. Po operácii a počas zavedenia katétra som mala pocit na močenie ale po jeho vytiahnutí som čúrala každú hodinu, trocha, ale stále.Plakala som v nemocnici, že cítim že takto už zostanem a sa to potvrdilo. Poslednýé 2 roky ma už všetko páli a reže celé vnútro, Zápaly nemám ani baktérie. Zostatkový moč po operácii aj tak zostával, záves po krátkom čase zlyhal, povedali mi že 1 zo 100 sa to stane. Ale já som vlastne kalika,, ktorú zo mna urobili, žijem len v čuraní a bolesťami.Pravdu mi pán primár nepovie, vie že som plakala po operácii a nie pred operáciou. Chcela som žiŤ,nik ma neupozornil na riziká.Nezaberaju žiadne lieky, cípky. roztoky, nič, sily mi ubudajú, sama som si hladala lekárov. Na moje naliehanie Primár povedal že musí zistit urogynekológov. Stále to odkladal, našla som si sama. Odborne zdatného

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  3. 3. 2024 (20:00)

odpoveď je uvedená na konci druhej časti otázky


Katarína  |  2. 3. 2024 (7:17)

Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás spýtat, užívam Spasmed 1x ráno, je vhodné popri Spasmede užívať aj Uroval akut manosa? Ďakujem pekne za odpoveď.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  2. 3. 2024 (11:35)

Dobrý deň! Nie je zakázané užívať uvedené preparáty spolu, každá liečba však má mať svoj zmysel. Spasmed je určený na najmä liečbu hyperaktívneho močového mechúra a inkontinencie moču. Maximálna účinnosť Spasmedu je 4-6 hodín od užitia tabletky, preto ak chceme zabezpečiť kontinuálny účinok, odporúča sa základné dávkovanie Spasmed 15 mg 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer. Na druhej strane ak sa v noci na močenie nebudíte a nechodíte v noci močiť, tak večerná dávka nie je nutná. Čo sa týka preparátu Uroval Manosa Akut, jedná sa o výživový doplnok, ktorý obsahuje d-manózu a brusnicový extrakt a je určený na pomoc pri liečbe akútneho nekomplikovaného zápalu dolných močových ciest. Pokiaľ nemáte zápal, resp. baktérie v močovom mechúri, tento preparát je úplne zbytočné užívať, na liečbu hyperaktívneho mechúra ani inkontinenciu moču nemá žiaden efekt a v takom prípade sa jedná o zbytočne minuté peniaze.


Renka  |  28. 2. 2024 (11:27)

Ďakujem za odpoveď. No moč po kontrole čistý.Asi zabrala liečba.pocity zatiaľ žiadne. Ale keď začnem niečo pociťovať tak poprosím lekára o to vyšetrenie.Moc krát vďaka za odpoveď. Renka

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  29. 2. 2024 (20:50)

Som rád, že sa máte dobre.


Vlasta  |  28. 2. 2024 (10:39)

Dobrý deň pán doktor písala som 22.02.2024, bola som na urológii kde mi robili cievkovaný moč a rozbor na baktérie, všetko negatívne. Sestrička ma ani k lekárovi neposlala, že je to v poriadku. Výter z močovej trubice nerobili , aj keď som sa na tento úkon pýtala. Pýtala som sa znova na gyn. ambulancii, kde mi sesttrička povedala, že že ak je moč negatívny nebude nič ani v pošve. Tak teraz neviem čo mám robiť.Od analgetík ma bolí žalúdok, užívam čípky Indometacin 100 do konečníka. Možem ich brať aj každý deň. Už si neviem rady.Mám pocit že sestričky už ani nechcú poslať pacientov priamo za lekármi. Ďakujem.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  29. 2. 2024 (20:48)

Dobrý deň! Tvrdenie, že \"ak je moč negatívny, nebude nič ani v pošve\" je úplný nezmysel. Váš problém ste popísali v poslednej vete - ak máte problém, musí ho riešiť lekár. Možno niekedy lekár ani nevie, ako sestrička komunikuje s pacientkami, to však nie je ospravedlnenie. Do do úvahy prichádza zmena zdravotníckeho zariadenia tak, aby Váš problém riešil lekár.


Gabriela  |  27. 2. 2024 (12:16)

Vážený pán doktor, prosím Vás o radu, som zúfalá. Už v minulosti ma trápili bolesti podbruška, drieku, časté zápaly, no odkedy som si našla partnera a začala pohlavne žiť, ťažkosti nabrali na intenzite. Neustále zápaly močových ciest, gynekologické zápaly, mykózy. Zo steru krčka maternice následne zistená ureaplazma, preliečená antibiotikami u mňa i partnera, kontrolný výter už negatívny. Ťažkosti ale pretrvávajú, neustále pálenie, štípanie, svrbenie, bolesti. Prešla som si liečbou mnohými antibiotikami, užívam cielené probiotiká, zmenila som stravu, hygiena pred a po sexe je samozrejmosťou, nosím bavlnené spodné prádlo, dávam si pozor na prechladnutie, používam gély určené na intímnu hygienu. Partner bol u urológa, nemá žiadne ťažkosti, zobrali mu len moč na rozšírenú kultiváciu a pán doktor sa vyjadril, že ak bude moč v poriadku, nemusí absolvovať výtery. Veľmi túžime po bábätku, no najmä po styku sú moje ťažkosti najvýraznejšie. Neviem, ako postupovať ďalej. Prosím Vás o pomoc.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  29. 2. 2024 (20:56)

Z toho, čo uvádzate, to vyzerá, že ste poctivo absolvovali liečbu infekcií aj preventívne opatrenia. No treba si uvedomiť, že nežijeme vo vákuu ani v sterilnom prostredí a skôr či neskôr sa každý organizmus s nejakým choroboplodným zárodkom stretne. Potom záleží na imunitnom systéme, ako sa s tým dokáže vysporiadať a či vznikne infekcia. Odporúčal by som Vám absolvovať imumnologické vyšetrenie s cieľlom posilnenia imunity - ideálne preparáty celkovo aj lokálne.


stano  |  23. 2. 2024 (5:57)

Dobrý deň.Mam už dlhšie palenie v mocovej rure.Nakolko som mal nechránený styk dal som si ako samoplatca urobiť v vysetrenie na STD.Toto vysetrenie sa robilo z raného mocu metódou PCR a dopadlo vo všetkých siedmych bodoch negatívne.Chcel by som Vás poprosiť o Vás názor na dôveryhodnosť tohto tipu vyšetrenia a ci mozu byt vysledky zavádzajúce.Dakujem veľmi pekne.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 2. 2024 (11:38)

Dobrý deň! Nakoľko som gynekológ a teda neliečim mužov, napíšem len všeobecnú odpoveď. V súčasnej dobe väčšina neštátnych laboratórií ponúka možnosť pre pacientov nechať si za úhradu realizovať takmer akékoľvek laboratórne vyšetrenie z ich ponuky. Na tom nie je nič zlé. Často sa však stáva, že vyšetrenie je vytrhnuté z kontextu, pacient ako laik nemá žiadne gajdlajny, vyšetrenie nespadá do algoritmu postupu pri riešení problému pacienta, nemá správnu indikáciu, laik nemá informáciu o špecificite a senzitivite vyšetrenia (to je aj Váš prípad), nevie výsledok správne interpretovať a potom hľadá riešenie na internete. Na rôznych diskusných fórach sa dajú nájsť aj chybné názory a až životu nebezpečné odporučenia. K Vášmu problému: pokiaľ máte ťažkosti, treba konzultovať lekára, ktorý odoberie anamnézu, urobí vyšetrenie a odporučí ďalší postup vrátane odberov. Pálenie v močovej rúre najčastejšie spôsobujú baktérie E.coli, Enterococcus faecalis a/alebo kvasinky - nič z uvedeného nespadá pod STD. Samozrejme ak má človek podozrenie, že by sa pri nechránenom pohlavnom styku mohol nakaziť pohlavnou chorobou, resp. STD, treba to lekárovi povedať a lekár urobí adekvátne odbery. Čo sa týka interpretácie výsledkov, v prípade negativity laboratórneho výsledku nemusí byť senzitivita vždy 100%, je tu viac faktorov, ktoré výsledok ovplyvňujú, ako spôsob odberu, transport, čas medzi odberom a spracovaním materiálu, laboratórna technika atď. U mužov sa však často vyskytujú prípady, že sú bepríznakovými prenášačmi STD, teda opačne, laboratórny nález je pozitívny a muži sú bez ťažkostí (ťažkosti a pozitívny nález má žena a muž je vyšetrený až následne ako sexuálny partner). Odporúčam Vám doriešiť ťažkosti s lekárom (urológ cestou praktického lekára).


Renka  |  22. 2. 2024 (21:46)

Pekný večer.Mala som jemne pálenie pri močení. Predpísaný mam ciperinol.Moja otázka je ze po močení v mechhure cítim ako keby sa tam pohyboval červík.Znie to smiešne ale to vždy keď si ľahne.inak problém nemám. Vravela som to aj pánovi doktorovi.Netusim co to je mam to už dlhodobo.Oblicky mam ôk aj gin.Co to môže byť?vďaka Renca

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 2. 2024 (11:16)

Dobrý deň! Na základe tohto krátkeho opisu ťažkostí nie je možné stanoviť diagnózu (cez internet už vôbec nie). Po dobratí ciprinolu Vám isto kolega skontroluje moč, ak bude zápal preliečený, je možné zvážiť vyšetrenie močového mechúra pomocou ultrazvuku, event. vykonanie cystoskopie, pri negatívnych nálezoch by som odporúčal posúdiť stav panvového dna (gynekológ alebo najlepšie urogynekológ). Každopádne zatiaľ si odsledujte Váš problém, aby ste ho mohli lekárovi presnejšie popísať.


Miška  |  22. 2. 2024 (17:14)

Pán doktor tie roztoky do mechúra som brala asi 3 roky bolo ich asi 40, už by som to ani nezvládla. Nepomohlo to Stav sa mi zhoršuje a kombinujem čo sa dá. Paramox cod, Ibalgin, Algifen Indometacin. Kamarátka mi poradila CBD, ale nejaké liečivá ako konope. Ale ani tomu už neverím. Ubúdajú mi sily a zbytok života si takto neviem predstaviť. Prepáčte ak som napísala niečo nevhodné,

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 2. 2024 (11:11)

Odpoveď je uvedená nižšie (24.2.2024 11:09)


Miška  |  22. 2. 2024 (17:08)

Pán doktor ďakujem za promptnú odpoveď, verte mi že si to vážim, ale s tym pálením sa nedá žiť,už nevládzem ani v domácnosti, o psychickom utrpení nehovorím, beriem lieky na psychiku, nedá sa ten zápal nejak vypáliť, to pálenie a rezanie sa zhoršuje, chcela by som uľaviť, takto len plačem od bolesti a každého to obťažuje, Kto nezažije nepochopí.Aj som si kupovala rozne medikamenty a čaje aj Urolil iba čo si míňam dochodok. Chcela som sa Vám vyžalovať aké to je trápenie. Brala som coocyst, kys. hyal. cystitat, to som ešte vládala chodiť do nemocnice, ale už nevládzem, ale nepomohlo. Možem čerpať rady z Internetu? Sú tam nejaké lieky uvedené. Bipsie sa bojím. Mám aj sieťku voperovanú na zdvihnutie maternicem mala mierny pokles.Aj tak sa časť povolila. Potrebovala som si vyliať dušu a požiadať o pomoc.Neviem kde sa s touto chorobou bližšie zaoberajú. Pomohli by mi na Boroch? chcem len trocha uľaviť od bolesti ,lebo po čípkoch ma bolí aj konečník. Ďakujem.Biopsie sa bojím.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 2. 2024 (11:09)

Dobrý deň! Z toho, čo uvádzate vyplýva, že kolegovia skutočne robili čo mohli, no ani dnešná medicína nevie vždy všetko vyliečiť. Ak máte v panve sieťku, určite by som odporúčal skontrolovať jej polohu a funkčnosť, sieťka sa dá dobre zobraziť pomocou ultrazvuku, najlepšie v špecializovanej urogynekologickej ambulancii (napr. aj Nemocnica Bory ako uvádzate). Vyzerá to tak, že vo Vašom prípade by bola vhodná biopsia zo steny močového mechúra, nebojte sa toho, nie je to veľký zákrok. Ak máte pretrvávajúce bolesti, odporúčal by som konzultáciu v algeziologickej ambulancii, kde Vám vedia najlepšie nastaviť liečbu proti bolesti. Voľnopredajné preparáty treba užívať zmysluplne, najlepšie po konzultácii s lekárom, inak Vám hrozí, že jediným výsledkom bude prázdna peňaženka (týmto ale tieto preparáty nespochybňujem). Po všetkom uvedenom by som ešte zvažoval aplikáciu laseru, treba sa však poradiť v gynekologickej alebo urologickej ambulancii, kde majú s touto metódou skúsenosti, či to má pre Vás zmysel, lebo je to drahá procedúra.


Miška  |  22. 2. 2024 (13:09)

Pán doktor pri cystoskopii mi zistili chronický zápal močového mechúra, baktérie v moči neboli. Robili mi aj odber krvi, negatívny výsledok. Brala som do mechúra různe roztoky. Nepomohlo. Viac a viac ma v mechúre páli, reže, ale pri močení nie. Čo to može byť za dgn? Už to trvá 2 roky. Som veľmi unavená , brala som Ibalgin, Indometacin 100 čapíky predpísané od urológa ale tie ma aj preháňajú. Obávam sa že mám intertsticiálnu cystitídu. Nič viac mi na urológii nemožu daŤ.Spravia mi cievkovaný moč niekedy baktérie mám inokedy nie. ale nezaberajú ani antibiotiká.Ako ďalej ,nedá sa takto , už ma bolí žalúdok, poraďte mi prosím.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  22. 2. 2024 (15:40)

Dobrý deň! Cez internet samozrejme nie je možné stanoviť diagnózu, no podľa toho čo píšete sa intersticiálna cystitída nedá vylúčiť. Ak by sa jednalo o túto diagnózu, liečba je veľmi problematická a ochorenie znižuje kvalitu života pacientky. Tak ako píšete, urológovia aplikujú liečivá priamo do močového mechúra, efekt žiaľ nie je vždy optimálny a často treba liečbu opakovať. Nie je mi známy žiaden preparát, ktorého aplikácia by pacientku s intersticiálnou cystitídou navždy vyliečila. Každopádne toto ochorenie spadá do kompetencie urológa.


Vlasta  |  20. 2. 2024 (22:18)

Pán doktor, na gynekológii mi sestrička na moju prosbu zobr ala krv zo žily a doniesla som moč. Dnes som telefonovala vysledky z krvi sú v poriadku, žiadny zápal, čakám na výsledok z moču. Stále ma páli vnutri,ale ori močení nepáli. Inak stále. Dala som si Algifen .Výter z pošvy mi neroblili a výter z močovej rúre vobec nerobia. Tak aká potom može vzísť diagnóza? Stačí iba takéto vyšetrenie? A ak bude moč v poriadku čo mám užívať od pálenia? Ďakujem.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  21. 2. 2024 (20:26)

Dobrý deň! Postup je nasledovný: ak má pacientka ťažkosti a myslí si, že sa jedná o gynekologický problém, objedná sa u svojho gynekologa (ku gynekológovi Výmenný list netreba), ktorý predovšetkým urobí podrobnú anamnézu (rozhovor s pacientkou slúžiaci na zistenie ťažkostí), pacientku vyšetrí a odporučí ďalší postup. Ak je to možné, pacientke naordinuje liečbu, ak nie, odporučí alebo vykoná ďalšie vyšetrenia. Ak sa nejedná o gynekologický pôvod ťažkostí a/alebo problém nie je možné vyriešiť v ambulancii, lekár pacientku odošle na konzílium k inému špecialistovi alebo do nemocnice. Teraz k vašej situácii: v prípade \"pálenia vnútri\" nie je žiaden dôvod na odber krvi - pokiaľ sestrička urobila toto vyšetrenie na prosbu (alebo želanie alebo žiadosť) pacientky bez ordinácie lekára, zdravotná poisťovňa toto vyšetrenie nehradí a platí si ho pacientka sama. Každé vyšetrenie musí byť indikované lekárom, ktorý posúdi jeho zmysel, účelnosť, efektívnosť a ďalší postup. Ak vyšetrenie nie je indikované, resp. pacientka si ordinuje a hradí vyšetrenia podľa svojho uváženia, následne podstupuje vysoké riziko, že po obdržaní výsledkov nebude vedieť ako ďalej postupovať. Situácia sa následne často zhoršuje tým, že pacientka hľadá riešenie na internete, kde môže nájsť aj nesprávne a niekedy až zdravie a život ohrozujúce odporúčania. Algifen len potláča bolesť ale problém nevyrieši. Pokiaľ ste \"priniesli moč\" z domu, jedná sa o nesterilný odber a výsledok vyšetrenia môže byť skreslený. Treba sa vrátiť späť a problém riešiť cestou gynekológa, prípadne prostredníctvom praktického lekára, ktorý Vás môže odoslať k iným špecialistom.


Mária  |  13. 2. 2024 (14:04)

Dobrý deň p. doktor, prosím vás, máte skúsenosti s diagnostikou a liečbou zápalu parauretrálnych žliaž? Ako sa takýto zápal lieči ? Dostala som odporúčanie na vylúčenie tejto dg. Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  13. 2. 2024 (19:28)

Dobrý deň! Zápal parauretránych žliaz spadá do kompetencie urológa, ja ako urogynekológ sa s touto diagnózou prakticky nestretávam. Systém zdravotnej starostlivosti v SR by mal fungovať tak, že ak lekár odporučí riešiť nejaký problém, mal by odporučiť aj konkrétneho kompetentného špecialistu tak, aby si pacientka nemusela kontakty vyhľadávať na internete. To samozrejme nie je Vaša chyba, ak ste žiadny kontakt nedostali, nájdite si najbližšiu urologickú ambulanciu.


Ivana  |  10. 2. 2024 (19:00)

Dobrý deň p. doktor, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Mám 30 r, zatiaľ bez pôrodov. Posl. 4 roky mám problémy s moč. zápalmi. V minulosti som nikdy nemala žiaden uro ani gyn. zápal, všetko začalo po zmene partnera. Sme spolu už 4 roky, po styku mávam zápaly (ecoli v moči), posledný rok - zápaly moč. rúry (vo výtere z uretry - ecoli), kultivácie u gynekológa negatívne (aj na STD). Po poslednom zápale, mám problémy s moč. rúrou a bude sa robiť opakovaný výter, nakoľko stále pretvávajú ťažkosti, hlavne aj symtómy, ktoré som predtým nemala: tlak v uretre, pocit opuchu v uretre, tlak v konečníku, pocit cudzieho telesa. Tieto príznaky začali so zápalom, teraz ostali už len pálenie a tlak v rúre. Súvisí to s nedoliečením zápalu ? Medzičasom som navštívila gynek. fyzio, ktorá vyšetreniami zistili prílíš tesné panvové dno. Gyn. Ok. Posledný výter ecoli v uretre-nasad. biseptol, kt. zrejme nezabral. Citlivý bol cefotaxim, tetracyklin, cefuroxim(intermed.), nitrofur. - účinný hl. moči. Ďa

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  11. 2. 2024 (13:31)

Dobrý deň! Ak máte zistenú baktériu E.coli v močovej rúre, s najväčšou pravdepodobnosťou sa tam dostala počas pohlavného styku z konečníka a/alebo z pošvy (pozn.to sa stáva často aj u žien, ktoré nemajú análny pohlavný styk). E.coli nepatrí medzi ochorenia prenosné pohlavným stykom. Biseptol je vhodný na liečbu infekcií močového mechúra, ak je však infekcia v močovej rúre a výsledok kultivačného vyšetrenia moču je negatívny, odporúčam aplikovať krém na oblasť močovej rúry a priľahlých rodidiel a čípky do pošvy - predpíše ich gynekológ. Cez ústa sa užíva preparát s obsahom xyloglukanu, ktorý je schopný znížiť nálož E.coli v čreve. Následne je potrebné zabezpečiť adekvátne pošvové prostredie pravidelnou dlhodobou aplikáciou čípkov s obsahom laktobacilov do pošvy. Probiotiká užívané cez ústa sú pre tento účel nepostačujúce. Zvážil by som konzultáciu so sexuológom, je potrebné bez hanby pohovoriť o sexuálnom styku s odborníkom.


Elisa  |  9. 2. 2024 (15:26)

Dobrý deň, mávam opakovane urologické zápaly. Vo vytere z močovej rury mi bola zistená ecoli. Liek biseptol nezabral, ďalšie citlivé atb sú ciprofloxacin, na tie som však alergická, potom je citlivý tetracyklin, gentamicin…Pomôže teda doxyhexal - ako tetracyklin ? Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  10. 2. 2024 (13:54)

Dobrý deň! Predovšetkým by som odporúčal riešiť príčinu, nie až následok, nakoľko uvádzate opakované urologické zápaly, bolo by potrebné sa zamyslieť nad príčinou ich vzniku. Aké opatrenie budete mať realizované, aby sa po dobratí antibiotík infekcia neopakovala? Ak máte zistenú baktériu E.coli v močovej rúre, s najväčšou pravdepodobnosťou sa tam dostala z konečníka a/alebo z pošvy. Treba sa pozrieť na výsledok kultivácie, či je baktéria citlivá na nitrofurantoin, ak áno, zvykne sa ako modalita liečby aplikovať masť na oblasť močovej rúry a čípky do pošvy. Cez ústa sa užíva preparát s obsahom xyloglukanu, ktorý je schopný znížiť nálož E.coli v čreve. Nepíšete, či je E.coli aj v moči, ak je tam opakovane, jednou z možností je aj dlhodobé podávanie nitrofurantoinu na noc cez ústa - liečbu však musí zvážiť a predpísať lekár. V prípade opakovaných recidív infekcií močových ciest treba tiež vyšetriť, či nemáte pokles dna močového mechúra a/alebo zhoršenú vyprázdňovaciu schopnosť močového mechúra a riešiť stav pošvového prostredia.


Hana  |  9. 2. 2024 (14:55)

Dobrý deň prajem, priateľovi boli vo vytere na urológii z uretry zistené mykoplazmy. Dostali sme doxyhexal na 10 dni. Je to postačujúca liečba ? Alebo je potrebný dlhší cyklus ? Dakujeme

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  10. 2. 2024 (13:10)

Dobrý deň! Počas 30 rokov mojej praxe som sa stretol s rôznymi názormi, často bola odporúčaná 20 dňová liečba, v súčasnosti mnohí špecialisti uprednostňujú 10 dňovú liečbu. Treba brať do úvahy aj ostatné faktory, ako je stav imunity pacientky, či sa jedná o prvú infekciu alebo opakované zápaly atď. Ak Vám lekár ordinoval liečbu na 10 dní, nemenil by som ju, 10 dňovú dĺžku liečby však treba dodržať. Počas liečby Vám odporúčam probiotiká cez ústa aj čípky s obsahom laktobacilu do pošvy, ak by ste mali pohlavný styk, tak len s prezervatívom.


Mária  |  9. 2. 2024 (13:46)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako dlho sa môže užívať Kyselina hyaluronová URO. Užívam ju 6 mesiacov na odporúčanie urológa po opakovanom probléme s močovými cestami. Dvakrát som mala veľké bolesti a silné krvácanie pri močení. Užívala som aj antibiotiká . Odkedy užívam vyššie uvedené kvapky nezopakovalo sa to. Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  10. 2. 2024 (13:44)

Dobrý deň! K dĺžke liečby sa musí v prvom rade vyjadriť lekár, ktorý ju ordinoval, v prípade voľnopredajných preparátov kupovaných bez odporučenia lekára je poučenie povinný urobiť lekárnik, ktorý preparát predal. V prípade objednávania preparátom cez e-shopy pacientka podstupuej riziko, že sa k relevantným informáciách vôbec nedostane. Kyselina hyalurónová slúži najmä na obnovu glykozamínglukánovej vrstvy urotelu, môže ju podávať urológ cievkou priamo do močového mechúra, vtedy počet opakovaní stanoví lekár. V prípade užívania prípravku cez ústa je síce efekt slabší, no nie sú potrebné návštevy lekára a pacientka si preparát kupuje sama. Nie je mi známe, že by existovalo nejaké obmedzenie v dĺžke trvania liečby pri neprekročení maximálnej odporučenej dennej dávky.


Ileana  |  3. 2. 2024 (14:12)

Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať, opakovane mávam po styku zápal močovej rury (vytery na ureo, chlamýdie negatívne) aj u urologa aj u gynekológa. Vo vytere K+C u uro bud ecoli alebo enteroccocus. Po poslednom zápale pociťujem pálenie a bolesti už 2 mesiace, je možné že atb nebolo citlivé na baktériu ? Môže u žien spôsobovať zápal uretry aj ecoli ? Kultivácia mocu je negatívna. Partnerovi boli zistené mykoplazmy. Môžu spôsobovať tieto opakovane zápaly u mňa ? Aká je liečba ? Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  4. 2. 2024 (10:57)

Dobrý deň! Zápaly močovej rúry sa môžu vysykytovať aj samostatne bez toho, aby mala žena zápal močového mechúra. E.coli sú jedným z najčastejších pôvodcov zápalov urogenitálneho traktu, do močovej rúry sa dostávajú z čreva/konečníka a/alebo z pošvy, resp. vonkajšieho genitálu. Logicky pohlavný styk dopomáha k mechanickému prenosu baktérií. V prípade pretrvávania ťažkostí po antibiotickej liečbe sa vždy môže stať, že liečba nie je účinná, baktéria nie je citlivá na antibiotikum alebo došlo k opätovnej infekcii. Vo Vašom prípade je najdôležitejšia prevencia, neviem, či ste ju mali, nakoľko to neuvádzate. Ak ste mali výsledok kultivácie pošvy negatívny, je potrebné udržiavať správnu rovnováhu v pošve pravidelnou aplikáciou čípkov s obsahom laktobacilov a kyseliny mliečnej do pošvy a v prípade štípania a pálenia v oblasti močovej rúry by som odporúčal aplikáciu krémov na túto oblasť - Váš gynekológ Vám predpíše alebo odporučí vhodný preparát. Ďalej treba znížiť nálož E.coli v čreve užívaní preparátu s obsahom xyloglukanu cez ústa. Pri pohlavnom styku je vhodné vyhnúť sa análnemu pohlavnému styku a všetkých sexuálnych praktík, pri ktorých je riziko zavlečenia črevných baktérií na genitál. Samozrejme pred aj po pohlavnom styku treba genitál riadne umyť definfekčným mydlom /platí pre oboch partnerov/. Čo sa partnera týka, riešenie jeho ťažkostí spadá do kompetencie urológa, pokiaľ Vy máte mykoplazmy vylúčené.


Viera  |  27. 1. 2024 (14:18)

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o váš názor, už niekoľko rokov užívam SPASMED 30mg po operácii panvového dna,pri poslednej návšteve u urológa som mu spomenula, že mám problémy so stolicou - zapeká ma, či to nemôže spôsobovať Spasmed ktorý užívam jednu taletku 30mg večer. On mi zmenil liek a predpísal mi na užívanie namiesto Spasmedu Betmiga50 tiež 1tbl. večer, že to mám začať užívať keď sa mi minie Spasmed. V príbalom letáku čítam že môže spôsobiť zvýšenie tlaku na ktorý sa liečim aj ja a niekedy sa mi zvýši tlak aj vtedy, ak lieky užívam pravidelne a nejaký čas trvá, kým sa to vráti do normálu. Bojím sa začať tieto lieky brať,že budem mať problém s tlakom, aj keď momentálne problém nemám, tlak mám stabilizovaný a ani ťažkosti s močením nemám. Chcem požiadať môjho lekára - urológa aby som mohla užívať Spasmed aj naďalej aby som si neurobila viac problémov ešte aj s tlakom ak začnem užívať Betmiga. Prosím vás o váš názor a budem vám vďačná za vašu ochotu.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  27. 1. 2024 (19:24)

Dobrý deň! Veľmi správne ste urobili, že ste o vedľajších účinkoch upovedomili lekára, ktorý Vám liek predpísal. Užívanie Spasmedu niekedy spôsobuje vedľajšie účinky ako je suchosť v ústach a/alebo obstipácie (\"zapekanie\"). Predovšetkým by som zhodnotil, z akého dôvodu liek už niekoľko rokov užívate (samostatný stav po operácii panvového dna nie je dôvodom na užívanie Spasmedu, zväčša je to dráždivý močový mechúr, túto diagnozu však neudávate). Ordináciu liečby však nespochybňujem. Ak teda spolu s lekárom zhodnotíte, že liečba je naďalej potrebná, v prípade doterajšieho užívania Spasmedu 30 mg máte nasledovné možnosti: 1. znížiť dávku, 30 mg je najsilnejšia dávka, mám veľa pacientok, ktorým stačí 15 mg, dokonca aj 7,5 mg - vtedy sa zväčša vedľajšie účinky neprejavujú. 2. užívať Betmigu 50 mg - tento liek nesmú užívať pacientky, ktoré majú krvný tlak 170/100 a viac, teda zväčša neliečenú hypertenziu. Ak má pacientka hypertenziu (vysoký krvný tlak) dobre kompenzovanú liečbou, zväčša Batmiga krvný tlak nijako neovplyvní, každopádne je dobré krvný tlak kontrolovať. Na druhej strane Betmiga na 100% nespôsobí zápchy, nakoľko má iný mechanizmus účinku. 3. Spasmed je možné vymeniť za tzv. anticholinergikum II.línie, týchto preparátov je v SR niekoľko druhov, zväčša majú retardovaný účinok, t.j. užíva sa jedna tabletka na 24 hod a účinná látka sa uvoľnuje postupne, preto u väčšiny pacientok zápchy nespôsobuje (úplne na 100% sa to však vylúčiť nedá). Okrem to zápcha môže mať aj iné príčiny, určite je potrebné piť dostatočné množstvo tekutín, užívať probiotiká, jesť sušené ovocie a potraviny s obsahom vlákniny. Odporúčam znovu konzultovať stav s Vaším urológom.


Ruzena  |  26. 1. 2024 (18:17)

Dobrý večer mám 3 CM myom doktor povedal že musí ísť von aj z maternicov ,budú má rezať alebo operácia bude laparoskopicky veľmi sa bojím ešte som operovana nebola.Dakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  27. 1. 2024 (9:20)

Dobrý deň! Strach pred operáciou má každý človek, to je prirodzená reakcia. Postup je nasledovný: pred operáciou s Vami bude hovoriť operatér (prípadne primár alebo prednosta na klinike), ktorý Vám vysvetlí celý plánovaný výkon vrátane spôsobu vykonania operácie, postup operácie a pooperačné hojenie. V dnešnej dobe je snaha operovať čo najšetrnejšie, t.j. ak je to možné tak laparoskopicky, vtedy nie je treba rozrezať brušnú stenu. Operatér Vám musí vysvetliť aj to, ktoré orgány plánuje odstrániť a aký je na to dôvod, či plánuje vybrať celú maternicu alebo len telo maternice event. len myóm. Tak isto musí byť pred operáciou pacientka oboznámená s možnými rizikami operácie, lebo neexistuje operácia bez rizika vzniku komplikácií. Až keď Vám bude celý postup jasný, podpíšete informovaný súhlas s operáciou. Pozn. po laparoskopickom odstránení maternice pacientka nemá národ na úhradu kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia.


Jarka  |  23. 1. 2024 (20:23)

Dobry den, moje problemy trvajú od roku 2013 kedy som sa vratila zo zahranicia. Mavam opakovane zapaly. Najskor som to riesila len cajmi a brusnicami, no tie po case prestali zaberat. Teraz som v stadiu, ze ked pride zapal, uz ho bez atb neviem vyliecit. Pride rychlo a bolestivo a na dlhsi cas ma odrovna \"zo zivota\". Stale sa vsak lieci zapal, nie pricina a vysetrenia dlho trvaju kym sa na ne dostanem. Jediny cas kedy som mala zo zapalmi pokoj bol pocas tehotenstva a pocas dojcenia. Moze to mat hormonalny suvis? Ked som prestala dojcit, ukazal sa zapal znova. To bolo v juni tohto roku sposobeny bakteriou ecoli. Druhy zapal som mala po mesiaci v july. To uz bola bakteria Staphyloccocus saprophyticus. Znova atb. Posledny zapal som mala v novembri, znova staphy. saprophyticus a odvtedy aj ked mam cisty moc, vsetky gyn vysetrenia v norme a na uro mi je aplikovana kyselina hyaluronova, tak stale to nie je ono. Kazdy den aj ked v nepravidelnych casoch mam pocit po cikani, ze ma dole stipe.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 1. 2024 (9:30)

Ano, presne ste to popísali, je potrebné zistiť príčinu prečo zápal vzniká, v opačnom prípade len sanujete následok a čakáte, kedy zápal znovu vznikne. Odporúčal by som kompletne odobrať CIEVKOVANÝ moč na vyšetrenia všetkých možných pôvodcov zápalu, ďalej zároveň pri rovnakom odbere aj ster z močovej rúry a stery z pošvy na kompletné kultivačné vyšetrenia. Treba posúdiť, či sa jedná o zápal močového mechúra alebo či sú patogény prítomné v močovej rúre a/alebo v pošve. Je potrebné riešiť pošvové prostredie, ak budú kultivácie negatívne, treba do pošvy aplikovať estrogény a čípky s pošvovým laktobacilom dlhodobo - treba konzultovať gynekológa a presne mu popísať svoj problém, vrámci preventívneho gynekologického vyšetrenia sa tento problém nevyrieši. Gynekológ zhodnotí stav vonkajších rodidiel a naordinuje liečbu, určite by som aplikoval prírodné preparáty, ktoré zlepšujú stav slizníc a kože v tejto oblasti a znižujú pocit svrbenia a pálenia. V žiadnom prípade nepoužívajte detský púder. Na zníženie množstva baktérií E.coli v tráviacom trakte sa používa preparát s obsahom xyloglukanu. Na zváženie je posúdenie stavu imunitného systému, do úvahy prichádza imunologické vyšetrenie, ak ho nie je možné absolvovať, tak je dobré užívať voľnopredajné prípravky s obsahom kolostra podporujúce imunitu (napr. vo forme spreja po jazyk). Kyselina hyalurónová má zmysel v prípade ak je poškodená glykozaminoglukánová vrstva urotelu.


Ivetka  |  7. 1. 2024 (20:09)

Dobrý večer pán doktor, čítala som že pán doktor Hollý urogynekológ pracuje v Nemocnici Bory. Myslím, že je to lekár už v \"rokoch\", po 70-ke. Je schopný podľa Vás ešte vykonávať svoju prácu, určite ho poznáte. Chcela by som vedieť jeho názor na moj problém ale ten vek ma odrádza, počula som že to už nie je ten schopný odborník ako býval. Ďakujem za odpoveď.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  8. 1. 2024 (11:03)

Dobrý deň! Pán docent Hollý pracuje v Nemocnici Bory, kde rieši aj urogynekologickú problematiku, poznám ho ako vynikajúceho odborníka s bohatými skúsenosťami. Nakoľko sa pravidelne stretávame na odborných podujatiach, nepochybne je up-to-date v urogynekológii. P.S. neexistuje žiadne jednoznačné OBJEKTIVNE kritérium hodnotiace prácu lekára, preto na každého lekára vrátane mňa nájdete hodnotenia pozitívne aj negatívne. Moje doporučenie je však také, že ak pacientka už vopred nemá k danému lekárovi dôveru, nemala by ho vôbec navštíviť - platí všeobecne pre neakútne stavy.


Danka  |  7. 1. 2024 (19:59)

Čítam poradňu a aj fundované odpovede pána doktora. Keby bol každý precízny ako on, nemuselo byť toľko neštatných žien po operáciách, ktoré lekári spackali.Horšie ale je, že si to nepriznajú a zvaľujú to na všetko iné. Keby včas pomohli chybu napraviť, nemuselo by byť toľko bolesti a trápenia. Zvážte každý plánovaný zákrok milé dámy, ale osobne si myslím že tento príspevok sa nezverejní.Ak by trpeli lekárove manželky, možno by sa niektorí spametali. Takto sa lekári kryjú.Ja som chodila od jednoho k druhému a nič a už som to vzdala, ale každý deň cítim len bolesť.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  8. 1. 2024 (11:25)

Dobrý deň! Predovšetkým je mi ľúto, že máte ťažkosti. Hoci ste žiadnu otázku nepoložili, súhlasím s Vami, že každý neakútny operačný výkon treba dôkladne zvážiť. V urogynekológii je všeobecne odporúčaný postup nasledovný: kompletná exaktná diagnostika v špecializovanej ambulancii (ideálne aj urodynamické vyšetrenie a ultrazvuk panvového dna), následne ak je to možné najprv konzervatívna liečba. Ak nie je možný iný postup ako operačný, vždy treba zvážiť pomer riziko v.s. benefit, do úvahy treba brať aj iné faktory, ako napr. hmotnosť pacientky, iné ochorenia (napr. diabetes mellitus atď.). Každá pacientka musí byť pred operáciou operatérom poučená o spôsobe a rozsahu výkonu a možných rizikách, toto poučenie musí byť v písomnej forme. Ja osobne nepoznám žiadneho lekára, ktorý by chcel operovať neúspešne, no neexistuje operačný výkon s 0% rizikom vzniku komplikácií a 100% úspešnosťou, to nie je ani apendektomia. Na druhej strane v urogynekológii /ale aj v iných odboroch/ sú v SR špecializované centrá, kde sa odborníci špecislizujú na jednotlivé výkony, čím sa znižuje percento komplikácií a zvyšuje schopnosť riešiť komplikácie. V prípade ťažkostí po operácii je potrebné kontaktovať v prvom rade operatéra, ktorý by mal byť schopný problém vyriešiť, ak nie, tak by operatér mal pacientku odoslať na vyššie špecializované pracovisko.


Otilka  |  30. 12. 2023 (10:00)

Dobrý deň, pán doktor mám taký problém že po zákroku stále chodím na malú potrebu, mám stále bolestí pod brušku , krv v stolici , nafukovanie bruchá,po zákroku som už mesiac , chcela by som sa spýtať čo to môže byť, ďakujem veľmi pekné .

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  30. 12. 2023 (13:14)

Dobrý deň! Pojem \"zákrok\" je veľmi široký a nakoľko ho bližšie nešpecifikujete, predpokladám, že sa jednalo o nejaký druh operačného výkonu, ktorý rieši inkontinenciu moču. Každopádne aj keby sa jednalo o iný typ gynekologického zákroku, uvedené ťažkosti mesiac po zákroku už nesmú byť. Je ale otázne, či všetky popisované ťažkosti súvisia so zákrokom alebo nie, no v každom prípade Váš stav treba riešiť čo najskôr. Mali by ste čím skôr kontaktovať lekára, ktorý Vás operoval a aj lekára, ktorý Vás na operáciu odoslal. Ak by ste nedostali termín na vyšetrenie, tak stav riešte cestou svojho gynekológa.


1 2 3 4 ... 6