Poradňa

Stanovenie diagnózy hyperaktívneho močového mechúra spočíva v dôkladnom rozhovore s lekárom.

Preto sa nehanbite otvorene s lekárom hovoriť o všetkých Vašich problémoch súvisiacich s močením.

Ak máte predsa len otázky, na ktoré hľadáte odpoveď ešte skôr ako sa na ne spýtate svojho lekára, môžete ich položiť sem.

Na Vaše otázky odpovie
renomovaný lekár

MUDr. Tomáš DANYS, PhD., MPH

špecialista v odbore gynekologická
urológia a v odbore gynekológia

a pôrodníctvo

MUDr. Tomáš DANYS,
PhD.,MPH

Gynekologická a pôrodnícka
ambulancia a Ambulancia
gynekologickej urológie
Kapisztóryho 5 
940 02 Nové Zámky
tel.: 035 640 44 44
www.gyndanys.sk

Vložiť môj príspevok






Ileana  |  3. 2. 2024 (14:12)

Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať, opakovane mávam po styku zápal močovej rury (vytery na ureo, chlamýdie negatívne) aj u urologa aj u gynekológa. Vo vytere K+C u uro bud ecoli alebo enteroccocus. Po poslednom zápale pociťujem pálenie a bolesti už 2 mesiace, je možné že atb nebolo citlivé na baktériu ? Môže u žien spôsobovať zápal uretry aj ecoli ? Kultivácia mocu je negatívna. Partnerovi boli zistené mykoplazmy. Môžu spôsobovať tieto opakovane zápaly u mňa ? Aká je liečba ? Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  4. 2. 2024 (10:57)

Dobrý deň! Zápaly močovej rúry sa môžu vysykytovať aj samostatne bez toho, aby mala žena zápal močového mechúra. E.coli sú jedným z najčastejších pôvodcov zápalov urogenitálneho traktu, do močovej rúry sa dostávajú z čreva/konečníka a/alebo z pošvy, resp. vonkajšieho genitálu. Logicky pohlavný styk dopomáha k mechanickému prenosu baktérií. V prípade pretrvávania ťažkostí po antibiotickej liečbe sa vždy môže stať, že liečba nie je účinná, baktéria nie je citlivá na antibiotikum alebo došlo k opätovnej infekcii. Vo Vašom prípade je najdôležitejšia prevencia, neviem, či ste ju mali, nakoľko to neuvádzate. Ak ste mali výsledok kultivácie pošvy negatívny, je potrebné udržiavať správnu rovnováhu v pošve pravidelnou aplikáciou čípkov s obsahom laktobacilov a kyseliny mliečnej do pošvy a v prípade štípania a pálenia v oblasti močovej rúry by som odporúčal aplikáciu krémov na túto oblasť - Váš gynekológ Vám predpíše alebo odporučí vhodný preparát. Ďalej treba znížiť nálož E.coli v čreve užívaní preparátu s obsahom xyloglukanu cez ústa. Pri pohlavnom styku je vhodné vyhnúť sa análnemu pohlavnému styku a všetkých sexuálnych praktík, pri ktorých je riziko zavlečenia črevných baktérií na genitál. Samozrejme pred aj po pohlavnom styku treba genitál riadne umyť definfekčným mydlom /platí pre oboch partnerov/. Čo sa partnera týka, riešenie jeho ťažkostí spadá do kompetencie urológa, pokiaľ Vy máte mykoplazmy vylúčené.


Viera  |  27. 1. 2024 (14:18)

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o váš názor, už niekoľko rokov užívam SPASMED 30mg po operácii panvového dna,pri poslednej návšteve u urológa som mu spomenula, že mám problémy so stolicou - zapeká ma, či to nemôže spôsobovať Spasmed ktorý užívam jednu taletku 30mg večer. On mi zmenil liek a predpísal mi na užívanie namiesto Spasmedu Betmiga50 tiež 1tbl. večer, že to mám začať užívať keď sa mi minie Spasmed. V príbalom letáku čítam že môže spôsobiť zvýšenie tlaku na ktorý sa liečim aj ja a niekedy sa mi zvýši tlak aj vtedy, ak lieky užívam pravidelne a nejaký čas trvá, kým sa to vráti do normálu. Bojím sa začať tieto lieky brať,že budem mať problém s tlakom, aj keď momentálne problém nemám, tlak mám stabilizovaný a ani ťažkosti s močením nemám. Chcem požiadať môjho lekára - urológa aby som mohla užívať Spasmed aj naďalej aby som si neurobila viac problémov ešte aj s tlakom ak začnem užívať Betmiga. Prosím vás o váš názor a budem vám vďačná za vašu ochotu.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  27. 1. 2024 (19:24)

Dobrý deň! Veľmi správne ste urobili, že ste o vedľajších účinkoch upovedomili lekára, ktorý Vám liek predpísal. Užívanie Spasmedu niekedy spôsobuje vedľajšie účinky ako je suchosť v ústach a/alebo obstipácie (\"zapekanie\"). Predovšetkým by som zhodnotil, z akého dôvodu liek už niekoľko rokov užívate (samostatný stav po operácii panvového dna nie je dôvodom na užívanie Spasmedu, zväčša je to dráždivý močový mechúr, túto diagnozu však neudávate). Ordináciu liečby však nespochybňujem. Ak teda spolu s lekárom zhodnotíte, že liečba je naďalej potrebná, v prípade doterajšieho užívania Spasmedu 30 mg máte nasledovné možnosti: 1. znížiť dávku, 30 mg je najsilnejšia dávka, mám veľa pacientok, ktorým stačí 15 mg, dokonca aj 7,5 mg - vtedy sa zväčša vedľajšie účinky neprejavujú. 2. užívať Betmigu 50 mg - tento liek nesmú užívať pacientky, ktoré majú krvný tlak 170/100 a viac, teda zväčša neliečenú hypertenziu. Ak má pacientka hypertenziu (vysoký krvný tlak) dobre kompenzovanú liečbou, zväčša Batmiga krvný tlak nijako neovplyvní, každopádne je dobré krvný tlak kontrolovať. Na druhej strane Betmiga na 100% nespôsobí zápchy, nakoľko má iný mechanizmus účinku. 3. Spasmed je možné vymeniť za tzv. anticholinergikum II.línie, týchto preparátov je v SR niekoľko druhov, zväčša majú retardovaný účinok, t.j. užíva sa jedna tabletka na 24 hod a účinná látka sa uvoľnuje postupne, preto u väčšiny pacientok zápchy nespôsobuje (úplne na 100% sa to však vylúčiť nedá). Okrem to zápcha môže mať aj iné príčiny, určite je potrebné piť dostatočné množstvo tekutín, užívať probiotiká, jesť sušené ovocie a potraviny s obsahom vlákniny. Odporúčam znovu konzultovať stav s Vaším urológom.


Ruzena  |  26. 1. 2024 (18:17)

Dobrý večer mám 3 CM myom doktor povedal že musí ísť von aj z maternicov ,budú má rezať alebo operácia bude laparoskopicky veľmi sa bojím ešte som operovana nebola.Dakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  27. 1. 2024 (9:20)

Dobrý deň! Strach pred operáciou má každý človek, to je prirodzená reakcia. Postup je nasledovný: pred operáciou s Vami bude hovoriť operatér (prípadne primár alebo prednosta na klinike), ktorý Vám vysvetlí celý plánovaný výkon vrátane spôsobu vykonania operácie, postup operácie a pooperačné hojenie. V dnešnej dobe je snaha operovať čo najšetrnejšie, t.j. ak je to možné tak laparoskopicky, vtedy nie je treba rozrezať brušnú stenu. Operatér Vám musí vysvetliť aj to, ktoré orgány plánuje odstrániť a aký je na to dôvod, či plánuje vybrať celú maternicu alebo len telo maternice event. len myóm. Tak isto musí byť pred operáciou pacientka oboznámená s možnými rizikami operácie, lebo neexistuje operácia bez rizika vzniku komplikácií. Až keď Vám bude celý postup jasný, podpíšete informovaný súhlas s operáciou. Pozn. po laparoskopickom odstránení maternice pacientka nemá národ na úhradu kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia.


Jarka  |  23. 1. 2024 (20:23)

Dobry den, moje problemy trvajú od roku 2013 kedy som sa vratila zo zahranicia. Mavam opakovane zapaly. Najskor som to riesila len cajmi a brusnicami, no tie po case prestali zaberat. Teraz som v stadiu, ze ked pride zapal, uz ho bez atb neviem vyliecit. Pride rychlo a bolestivo a na dlhsi cas ma odrovna \"zo zivota\". Stale sa vsak lieci zapal, nie pricina a vysetrenia dlho trvaju kym sa na ne dostanem. Jediny cas kedy som mala zo zapalmi pokoj bol pocas tehotenstva a pocas dojcenia. Moze to mat hormonalny suvis? Ked som prestala dojcit, ukazal sa zapal znova. To bolo v juni tohto roku sposobeny bakteriou ecoli. Druhy zapal som mala po mesiaci v july. To uz bola bakteria Staphyloccocus saprophyticus. Znova atb. Posledny zapal som mala v novembri, znova staphy. saprophyticus a odvtedy aj ked mam cisty moc, vsetky gyn vysetrenia v norme a na uro mi je aplikovana kyselina hyaluronova, tak stale to nie je ono. Kazdy den aj ked v nepravidelnych casoch mam pocit po cikani, ze ma dole stipe.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  24. 1. 2024 (9:30)

Ano, presne ste to popísali, je potrebné zistiť príčinu prečo zápal vzniká, v opačnom prípade len sanujete následok a čakáte, kedy zápal znovu vznikne. Odporúčal by som kompletne odobrať CIEVKOVANÝ moč na vyšetrenia všetkých možných pôvodcov zápalu, ďalej zároveň pri rovnakom odbere aj ster z močovej rúry a stery z pošvy na kompletné kultivačné vyšetrenia. Treba posúdiť, či sa jedná o zápal močového mechúra alebo či sú patogény prítomné v močovej rúre a/alebo v pošve. Je potrebné riešiť pošvové prostredie, ak budú kultivácie negatívne, treba do pošvy aplikovať estrogény a čípky s pošvovým laktobacilom dlhodobo - treba konzultovať gynekológa a presne mu popísať svoj problém, vrámci preventívneho gynekologického vyšetrenia sa tento problém nevyrieši. Gynekológ zhodnotí stav vonkajších rodidiel a naordinuje liečbu, určite by som aplikoval prírodné preparáty, ktoré zlepšujú stav slizníc a kože v tejto oblasti a znižujú pocit svrbenia a pálenia. V žiadnom prípade nepoužívajte detský púder. Na zníženie množstva baktérií E.coli v tráviacom trakte sa používa preparát s obsahom xyloglukanu. Na zváženie je posúdenie stavu imunitného systému, do úvahy prichádza imunologické vyšetrenie, ak ho nie je možné absolvovať, tak je dobré užívať voľnopredajné prípravky s obsahom kolostra podporujúce imunitu (napr. vo forme spreja po jazyk). Kyselina hyalurónová má zmysel v prípade ak je poškodená glykozaminoglukánová vrstva urotelu.


Ivetka  |  7. 1. 2024 (20:09)

Dobrý večer pán doktor, čítala som že pán doktor Hollý urogynekológ pracuje v Nemocnici Bory. Myslím, že je to lekár už v \"rokoch\", po 70-ke. Je schopný podľa Vás ešte vykonávať svoju prácu, určite ho poznáte. Chcela by som vedieť jeho názor na moj problém ale ten vek ma odrádza, počula som že to už nie je ten schopný odborník ako býval. Ďakujem za odpoveď.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  8. 1. 2024 (11:03)

Dobrý deň! Pán docent Hollý pracuje v Nemocnici Bory, kde rieši aj urogynekologickú problematiku, poznám ho ako vynikajúceho odborníka s bohatými skúsenosťami. Nakoľko sa pravidelne stretávame na odborných podujatiach, nepochybne je up-to-date v urogynekológii. P.S. neexistuje žiadne jednoznačné OBJEKTIVNE kritérium hodnotiace prácu lekára, preto na každého lekára vrátane mňa nájdete hodnotenia pozitívne aj negatívne. Moje doporučenie je však také, že ak pacientka už vopred nemá k danému lekárovi dôveru, nemala by ho vôbec navštíviť - platí všeobecne pre neakútne stavy.


Danka  |  7. 1. 2024 (19:59)

Čítam poradňu a aj fundované odpovede pána doktora. Keby bol každý precízny ako on, nemuselo byť toľko neštatných žien po operáciách, ktoré lekári spackali.Horšie ale je, že si to nepriznajú a zvaľujú to na všetko iné. Keby včas pomohli chybu napraviť, nemuselo by byť toľko bolesti a trápenia. Zvážte každý plánovaný zákrok milé dámy, ale osobne si myslím že tento príspevok sa nezverejní.Ak by trpeli lekárove manželky, možno by sa niektorí spametali. Takto sa lekári kryjú.Ja som chodila od jednoho k druhému a nič a už som to vzdala, ale každý deň cítim len bolesť.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  8. 1. 2024 (11:25)

Dobrý deň! Predovšetkým je mi ľúto, že máte ťažkosti. Hoci ste žiadnu otázku nepoložili, súhlasím s Vami, že každý neakútny operačný výkon treba dôkladne zvážiť. V urogynekológii je všeobecne odporúčaný postup nasledovný: kompletná exaktná diagnostika v špecializovanej ambulancii (ideálne aj urodynamické vyšetrenie a ultrazvuk panvového dna), následne ak je to možné najprv konzervatívna liečba. Ak nie je možný iný postup ako operačný, vždy treba zvážiť pomer riziko v.s. benefit, do úvahy treba brať aj iné faktory, ako napr. hmotnosť pacientky, iné ochorenia (napr. diabetes mellitus atď.). Každá pacientka musí byť pred operáciou operatérom poučená o spôsobe a rozsahu výkonu a možných rizikách, toto poučenie musí byť v písomnej forme. Ja osobne nepoznám žiadneho lekára, ktorý by chcel operovať neúspešne, no neexistuje operačný výkon s 0% rizikom vzniku komplikácií a 100% úspešnosťou, to nie je ani apendektomia. Na druhej strane v urogynekológii /ale aj v iných odboroch/ sú v SR špecializované centrá, kde sa odborníci špecislizujú na jednotlivé výkony, čím sa znižuje percento komplikácií a zvyšuje schopnosť riešiť komplikácie. V prípade ťažkostí po operácii je potrebné kontaktovať v prvom rade operatéra, ktorý by mal byť schopný problém vyriešiť, ak nie, tak by operatér mal pacientku odoslať na vyššie špecializované pracovisko.


Otilka  |  30. 12. 2023 (10:00)

Dobrý deň, pán doktor mám taký problém že po zákroku stále chodím na malú potrebu, mám stále bolestí pod brušku , krv v stolici , nafukovanie bruchá,po zákroku som už mesiac , chcela by som sa spýtať čo to môže byť, ďakujem veľmi pekné .

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  30. 12. 2023 (13:14)

Dobrý deň! Pojem \"zákrok\" je veľmi široký a nakoľko ho bližšie nešpecifikujete, predpokladám, že sa jednalo o nejaký druh operačného výkonu, ktorý rieši inkontinenciu moču. Každopádne aj keby sa jednalo o iný typ gynekologického zákroku, uvedené ťažkosti mesiac po zákroku už nesmú byť. Je ale otázne, či všetky popisované ťažkosti súvisia so zákrokom alebo nie, no v každom prípade Váš stav treba riešiť čo najskôr. Mali by ste čím skôr kontaktovať lekára, ktorý Vás operoval a aj lekára, ktorý Vás na operáciu odoslal. Ak by ste nedostali termín na vyšetrenie, tak stav riešte cestou svojho gynekológa.


Nina  |  13. 12. 2023 (21:05)

Dobrý večer, som po operácii TOT pásky- vykonanej 10.10.2023.Čo sa týka problému so stresovou inkontinenciou, vyriešila ju, zatiaľ žiadny únik pri kašli, kýchnutí nemám, tiež nemám neustály pocit na močenie. Trápi ma, ale diskomfort akoby bolesť vo vnútri ,,akoby ma to rezalo\". Mám sedavú prácu, po 4 hodinách cítim bolesť, že mám problém vydržať sedieť. Bola som už 2 krát na kontrole - raz po 4 týždňoch od operácie, skontrolovali sonom uloženie + po vymočení 0 reziduum. Na druhú kontrolu som išla s tým, že mám tieto bolesti, ale mi len povedali, že si mám dávať prášok na bolesť, že to chce čas. Nie som s tým stotožnená, dodržiavala som 6 týždňov všetko ako sa malo. Po 7 týždňoch sme mali s manželom prvý sex a od vtedy pociťujem tieto bolesti. Veľmi ma to trápi, mám 50 rokov ...ako budem takto fungovať. Moja gynekologička ma od operácie ani nevidela, že to mám riešiť s operatérom - a ten tiež nejako nemá čas ma vypočuť, komplexne vyšetriť. Dá sa to nejako riešiť ? Vybrať tú pásku ?

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  14. 12. 2023 (12:51)

Dobrý deň! Každá operácia vrátane zavedenia pásky pod močovú rúru má určité riziko vzniku komplikácií, bolesť v panve a pri pohlavnom styku je jednou z nich. Komplikáciu po operácii musí určite riešiť operatér / špecialista, obvodný gynekológ nie je na to erudovaný, no mali by ste ho informovať o Vašom stave a absolvovaných vyšetreniach. V takomto prípade je potrebné skontrolovať hlavne uloženie pásky pomocou ultrazvuku panvového dna, ev. 3D ultrazvuku, event. pomocou magnetickej rezonancie. Samozrejme je nutné skontrolovať celistvosť pošvových stien, resp. vylúčiť protrúziu pásky. Určite je potrebné kontaktovať operatéra event. absolvovať konzultáciu na inom špecializovanom pracovisku, kde sú špecialisti riešiaci defekty panvového dna. S vyberaním pásky by som sa neponáhľal, často je to náročnejší a komplikovanejší výkon ako jej zavedenie, no aj to je jedna z možností.


Katka  |  11. 12. 2023 (16:40)

Dobry den. Mam 55 rokov a po prechode mavam opakovane cystitidy preliecovane bylinkami aj antibiotikami. Aj 5 x za rok. kultivacii pritomne E. coli.Naposledy som mala cystitidu v septembri - makroskopicku hematuriu.Mala som caste nutkanie na mocenie silne bolest. mocenie po kvapkach bolest v podbrusku.Liecena Macmiror cele balenie.O 2 tyzdne podobne priznaky ale mikroskopicka hematuria a bez bolestiveho mocenia.Liecba Amoksiklav1000 ktory som cely vybrala. Cytologiu moca som mala negat. Pred rokom robena cystoskopia so zaverom ze pri malom dotyku sliznice mechura cystoskopom sa tvoria petechie. Beriem Urovaxom. Sem tam doplnim manozu , lactobacily. Uz polrok som vylucila vsetky spustace cystitidy. Chodim na aplikaciu kyseliny hyal. Od prvej davky mi stupol krvny tlak. Aj napriek uprave liecby na Tk mam vysoky Tk.Nikdy som to nemala.Mam dve davky za sebou. Moze zvysenie tk suvisiet a kyselinou hyal.?

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  17. 12. 2023 (15:21)

Dobrý deň! V prípade opakovaných cystitíd, ktoré sú zapríčinené baktériou E.coli, je potrebné riešiť aj pošvové prostredie, obzvlášť ak ste už po prechode a tiež zvyknem doporučovať preparát znižujúci množstvo E.coli v črevom trakte. V prípade opakovanej hematurie pri vylúčení urologickej príčiny by som odporúčal hematologické/hemokoagulačné vyšetrenie. Zatiaľ som sa nestretol s pacientkou, ktorá by mala zvýšený krvný tlak po aplikácii kyseliny hyalurónovej, určite však musíte o tejto skutočnosti informovať lekára, ktorý kyselinu hyalurónovú aplikoval.


Anna  |  4. 12. 2023 (21:10)

Dobrý večer, od vcera mam bolesti mechura, pri moceni palenie. Nutkanie na wc, tupa bolest zo spodu, aj v oblasti mechura. Pocit horuca (zo spodu), zimnica. Dnes moc negativny. Skusala som Nospu aj Quarelin proti bolesti - neuspesne. Rovnako neuspesne ani po tabletach na mocove cesty. Vecer som si dala tbl Gynela Flora, rano bolesti minimalne, vecer opat rovnaky scenar. Takto to mam pravidelne uz par mesiacov pred menzesom. Po prvom dni menzesu bolesti zmizu. Prosim Vas, kde inde by mohol byt problem ak to nie je zapal? Vdaka.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  5. 12. 2023 (18:30)

Dobrý deň! V prípade, že sa ťažkosti cyklicky opakujú a časovo súvisia s obdobím pred menštruáciou, je príčinná súvislosť veľmi pravdepodobná. Napriek tomu by som urobil kompletné vyšetrenie moču presne v čase, kedy sa ťažkosti prejavujú (vrátane vyšetrenia chemicky + sediment, kultivácia) na vylúčenie iných možných príčin, hoci sú menej pravdepodobné, nakoľko nie sú cyklické (ako kryštaliúria, mikroskopická hematuria ....). Zvažoval by som aj cystoskopiu na vylúčenie endometriózy močového mechúra. Ak budú uvedené vyšetrenia negatívne, je možné konzultovať gynekológa a skúsiť stav riešiť ako predmenštruačný syndróm, do úvahy prichádza nehormonálny \"prírodný\" preparát s obsahom komplexu kurkumínu a fostatidylcholínu, event. pri nedostatočnom efekte by som uvažoval o podávaní gestagénov v druhej fáze menštruačného cyklu.


Stazka  |  1. 12. 2023 (17:04)

Veľmi málo cikam

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  1. 12. 2023 (17:31)

Dobrý deň! V prípade, ak máte pocit, že množstva moču je \"malé\", je postup nasledovný: treba realizovať 48 hodinový mikčný denník, to znamená počas 48 hodín zapisovať množstvo vypitých tekutín (každé pitie samostatne) a množstvo vymočeného moču (tiež každé močenie samostatne). Údaje treba zapisovať do tzv. mikčného denníka, môžete použiť papierovú alebo digitálu formu, dá sa stiahnuť na rôznych stránkach, napr. aj TU https://www.moliklub.sk/encyklopedia/mikcny-dennik . S vyplneným denníkom treba ísť k svojmu praktickému lekárovi, ktorý zhodnotí Váš stav a rozhodne o ďalšom postupe, môže urobiť vyšetrenia sám alebo Vás odošle na nefrologické a/alebo urologické vyšetrenie.


anna  |  28. 11. 2023 (22:01)

Dobry vecer, po kovide mam problem s mocovymi cestami, papierik ukazal zapal. Dala som si Monural (ale rano, nie vecer). Dost pomohol, bolo to 17.11. Do dnes rana to bolo celkom ok, davala som si len D manozu niekedy preventivne. Ale od dnes, z prechladnutia, zasa to citim a dost. Mam este jedno balenie Monuralu. Mozem si ho dat? je lepsie to podchytit, kedze nechcem aby sa to rozsirilo na oblicky. CRP test som si robila doma ale nepreukazal infekciu. K urologovi sa chystam pozajtra, ale neviem ci sa to nezhorsi dovtedy. Dakujem za odpoved, ci je lepsie ai Monural dat na noc kym pojdem k urologovi. Asi som aj prechladnuta lebo citim hrdlo a cele telo…Covid nemam. Dakukem pekne

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  29. 11. 2023 (8:08)

Dobrý deň! Ak máte ťažkosti a mali ste zistený zápal v moči, tak si Monural môžete dať, treba ho ale užiť pred spaním. Monural však neslúži na prevenciu infekcie močových ciest, na to sú iné preparáty. V prípade opakovaných zápalov močových ciest/močového mechúra treba myslieť aj na sanáciu pošvového prostredia, minimálne si do pošvy dávať čípky s laktobacilom. Do úvahy prichádzajú aj preparáty na podporu celkovej imunity - treba sa však poradiť s lekárom.


Michaela  |  21. 11. 2023 (21:51)

Dobrý deň, mne začalo dráždenie na moženie a nutkanie na močenie po gyn. operácii sieťkou. Od tej doby mám stále pocit na močenie, musím moč vytláčať, mám aj chronickú cystitídu, ale som presvedčená že niečo tá operácia spustila. Aj ja beriem antidepresíva a lieky na spanie a trpím už 6 rokov. Brala som také isté lieky ako pani Veronika, aj Kentera náplaste , nezaberá nič. Aj keď mám moč čistý. Zvažujem aj botox len neviem či mám ísť za MUDr. Romančíkom alebo na Bory na urológiu. Iné východisko nevidím lebo sa už z toho zbláznim. To nutkanie na močenie Vás oberie pomaly o rozum.Verte mi, viem o čom píšem.Operácia bola pred 6 timi rokmi a po vybratí katétra už neviem čo to je nemať normálny mechúr bez pocitu dráždenia a nutkania. Primár gynekológie tvrdí že taký prípad nemal a že to z operácie nie je. Ale já viem že som plakala po operácii a nie pred operáciou. Radšej som mala na tom stole pri operácii zomrieť . Primár gyn.tozvaľujenabaktérie,aleči mám lebo nemám je to to isté.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  22. 11. 2023 (17:40)

Dobrý deň! Nakoľko nemám nálezy vašich doterajších vyšetrení, napíšem môj názor na možný postup: najprv diagnostika: samozrejme kompletné vyšetrenie moču na vylúčenie infekcie, urologické vyšetrenie vrátane cystoskopie - je nevyhnutné vylúčiť, či sa časť sieťky nedostala do močového mechúra. Posúdenie stavu panvového dna - dôkladné vyšetrenie v pákach - je nevyhnutné vylúčiť protrúziu sieťky do pošvy, ďalej posúdiť funkčnosť sieťky, zhodnotiť POP v pákach, realizovať 2D a 3D ultrazvuk panvového dna s posúdení stavu sieťky, dľa toho event. je možné realizovať aj MRI vyšetrenie panvy na zhodnotenie stavu sieťky. Následne urodynamické vyšetrenie so stanovením funkčnej kapacity močového mechúra vrátane uroflowmetrie so stanovením močového rezidua. Zhodnotenie výsledkov uvedených vyšetrení s doporučením ďalšieho postupu. Čo sa týka aplikácie botoxu do močového mechúra, indikácia je refraktérny hyperaktívny močový mechúr - ak by nebol diagnostikovaný, pri aplikácii botoxu hrozí pacientke riziko retencie moču. Okrem toho botox má časovo obmedzený účinok na cca 1 rok. V každom prípade takto komplikovaný stav je potrebné riešiť u špecialistu, ktorý je odborníkom na riešenie porúch panvového dna.


Veronika v.  |  21. 11. 2023 (13:32)

Dobrý DEŇ pán doktor, už som zúfalá, nakoľko za rok mi nikto nevie povedať moju diagnózu. Najprv to bolo poklesnute panvové dno, potom hyperaktívny močový mechúr - brala som spazmed, potom solifenacin a toviaz, bez efektu a teraz je to užlvrajmcystitida,lebo som to urológovi povedala ja. Urodynamika vyšla - pokles panvového dňa, cvičiť cviky, gynekol. Ôk, moc mam čistý. V tehotenstve od 9/2021 do 5/2022 som brala 2 krát atb kvôli enterococus feacalis. Po pôrode som mala opäť zápal a zase atb. Problémy nastali minulý rok v októbri, mam problém s tým ze sa vymocim a hneď ako sa zdvihnem z WC, tak mam nutkanie opäť močiť, plus mocim aj v noci, príde mi to akoby ten mechúr fungoval len ako lievik. Pijem minimálne, lebo to je ešte horšie. Únik moču nemám zatiaľ, ale ten pocit ze vám treba nonstop cikať je ubyjajuci-beriem aj anti depresívna kvôli tomu. 7.12 idem na cystoskopiu. Urológ povedal, ze problému sa nikdy nezbavím, len sa daju zmiernit príznaky. PROSIM PORAĎTE ČO MÁM ROBIŤ

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  21. 11. 2023 (16:21)

Dobrý deň! Nakoľko ste už objednaná na cystoskopiu, toto vyšetrenie určite absolvujte, ak urológ zistí nejaký patologický nález, liečba je v jeho kompetencii. Ak bude urologický/cystoskopický nález negatívny, odporúčal by som stav riešiť v špecializovanej ambulancii s nasledovným postupom: vyplniť mikčný denník 48 hodín v domácom prostredí - dá sa stiahnuť napr. TU: https://www.moliklub.sk/encyklopedia/mikcny-dennik následne potom u špecialistu vyšetrenie moču (resp. prineste so sebou nález, ak ste ho mali urobené), dôkladné posúdenie stavu panvového dna so stanovením POP-Q, 2D a 3D ultrazvuk panvového dna, uroflowmetria so stanovením močového rezídua. Následne zhodnotenie výsledkov uvedených vyšetrení a stanovenie liečby. Jedná sa samozrejme len o rámcový plán, ktorý bude treba individualizovať. Zoznam špecialistov nájdete na: https://www.urogynekologia.sk/?page_id=352


Monika  |  16. 11. 2023 (22:53)

Dobrý večer pán doktor. Už je to skoro rok ako čo sa trápim so zápalom močových ciest. Môj urológ a moja gynekologička si ma iba prehadzovali a predpisovali mi antibiotika. Za 9 mesiacov som mala 9 rôznych antibiotík. Bola som v zahraničí, kde som si tiež dala otestovať moč a tam vyšiel negatívny. U mojich lekárov mi vychádzala neustále E.coli aj Klebsiela pn., ktoré sú v tráviacom trakte. Moje problémy nastali už pri novom partnerovi, ale zo začiatku sme používali kondómy, čiže neviem či to môže mať nejakú súvis aj s nim. On si bol dať iba vyšetriť moč, kde mu nenašli žiadne baktérie a nemá ani žiadne ťažkosti. U mňa zápal neprebiehal až tak tragicky, mala som chvíle, kedy som cítila pálenie, ale nebolo to neúnosné. Vo väčšine prípadov to cítim iba jemne. Vždy sa mi to zhoršovalo po pohlavnom styku a naozaj obaja dodržiavame hyg.Urovaxom mám na 3 mesiace a už som za polkou. Dnes som bola na 4 kyseline hya. do moč. mechúra. Stále sa necítim úplne zdravá. Čo by ste mi ešte odporučili?

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  17. 11. 2023 (18:17)

Dobrý deň! 9 antibiotík počas 9 mesiacov je ozaj nadpriemerne. Odporúčal by som kompletne odobrať CIEVKOVANÝ moč na vyšetrenia všetkých možných pôvodcov zápalu, ďalej zároveň pri rovnakom odbere aj ster z močovej rúry a stery z pošvy na kompletné kultivačné vyšetrenia. Treba posúdiť, či sa jedná o zápal močového mechúra alebo či sú patogény prítomné v močovej rúre, prípadne v pošve a tiež stav vonkajších rodidiel. Pokiaľ sa zistí opakovane prítomnosť baktérií E.coli v močových cestách, môžu sa tam dostať z pošvy alebo z konečníka. Určite je nevyhnutné riešiť aj pošvové prostredie, ak budú kultivácie negatívne, treba do pošvy aplikovať čípky s pošvovým laktobacilom. Na zníženie množstva baktérií E.coli v tráviacom trakte sa používa preparát s obsahom xyloglukanu. V každom prípade baktérii E.coli sa nedá v živote vyhnúť, preto je dôležitý dobrý stav imunitného systému, isto by so odporúčal absolvovať imunologické vyetrenie. Do úvahy treba brať aj prípadné ďalšie ochorenie, ako diabetes mellitus, chemoterapiu pri nádorových ochorenia, deficit imunity, m.Crohn atď. Nie je to síce zakázané, ale ja nezvyknem kombinovať podávanie Uro-Vaxomu a kyseliny hyaluronoej v rovnakom čase. Kyselina hyalurónová má zmysel najmä v prípade, ak je poškodená glykozaminoglukánová vrstva urotelu, resp. predpokladám, že ste mali realizovanú cystoskopiu, na základe ktorej Vám urológ kyselinu hyalurónovú aplikuje. V prípade používania prezervatívu treba vylúčiť alergiu na latex. Nepochybne riešenie Vášho problému nebude jenoduché, no antibiotiká by som dával jedine na základe laboratórne zistenej citlivosti na antibiotiká.


Zina  |  29. 10. 2023 (0:05)

Dobry den. Uz cca tri mesiace mam palenie v mocovej rure, nutkanie na mocenie a pocit plneho mocoveho mechura. U urologa UZV v poriadku, vysetrenie mocu v ambulancii ukazalo mierne zvysene nittrity, avsak kultivacia vysla negativne, urolog to vyhodnotil ako zvysky po prekonom IMC. Kedze mi to trva uz pomerne dlho, nasadil mi Monural tri balenia po troch dnoch. CHvilu bol pokoj, potom sa palenie obajvilo opat. Mam doma aj Dekaphan leuko, kde je vsetko v poriadku. Zacala som si aj sledova, ci mi to nesposobuju urcite doplnky, kt. uzivam, avsak toto je casovo narocne. Moja otazka je: 1. : mozem mat nejaku bakteriu aj v mocovej rure, a pritom kult. mocu je negativna? Rovnako gyn kultivacie kompletne vysli negativne. 2. : moze byt na pricine moj sexualny partner? Dakujem za odpovede na moje otazky.Ake dalsie postupy by boli vhodne? Moj urolog je pomerne neaktivny, a ma velmi dlhe cakacie doby.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  29. 10. 2023 (19:26)

Dobrý deň! Pokiaľ ste mali kultivačné vyšetrenie moču aj pošvy negatívne a máte ťažkosti v oblasti močovej rúry, treba predovšetkým odobrať stery z močovoej rúry. Stretávam sa s prípadmi, kedy je výsledok vyšetrenia moču negatívny a baktérie sú len v močovej rúre. Pokiaľ máte podozrenie, že ťažkosti súvisia s pohlavnýmy stykom, je treba vyšetriť STD = ochorenia prenosné pohlavným stykom. Na druhej strane ťažkosti nemusia mať zápalový pôvod, v prípade, že sa infekcia vylúči, je potrebné sa zamerať na riešenie ťažkostí, nie na hladanie infekcie. Samozrejme potrebná je úzka spolupráca šikovného urológa, gynekologa a dermatologa. Osobne by som overil správne fungovanie vyprázdňovacej funkcie močového mechúra a zameral sa na možné ochorenia vulvy.


Deny  |  25. 10. 2023 (6:05)

obrý deň, chcem sa opýtať začala som mať takýto problém.Bolest v podbrušku, krvácanie mimo cyklu,časté močenie.Urobila som si domáci test na chlamýdie kde to síce nebolo 100 percentné ale videla som tam pozitívny test.Bola som u svojho gynekológa kde mi urobila USG,zobrala výter, moč. USG bol v poriadku že tam nevidí z čoho by som mohla mať taký problém,výter bol tiež v poriadku akurát lactobacil tam bol a v moči som mala krv teda aj zvýšené CRP p.doktorka mi napísala Macmiror tablety po ich dobrati som bola na crp aj moc išiel na rozbor a výsledky boli v poriadku.Po 5 dňoch mám zase nepríjemný pocit že mam plný močový mechúr a chodím častejšie na wc,nemám pálenie ani rezanie.Preto sa chcem opýtať mohlo to byť tak že sa z vyteru a moču nemuseli zistiť chlamýdie?Alebo lieky Macmiror nezabrali? Ďakujem

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  25. 10. 2023 (22:20)

Dobrý deň! Z Vášho textu nie je celkom zrejmé, prečo ste si robili práve test na Chlamýdie. Mal ich Váš partner? Pokiaľ sa jedná o zápal močového mechúra, treba hlavne urobiť klasické kultivačné vyšetrenie moču na baktérie (E.coli, Enterococcus faecalis atď.). Pokiaľ je podozrenie na ochorenie prenosné pohlavným stykom, na to sa používa špeciálny odberový materiál na Chlamydie, Mykoplazmy, Ureaplazmy, Trichomonas. Z bežného steru sa tieto patogény nedajú zistiť. Okrem toho treba brať do úvahy aj fakt, že infekcia môže byť aj v pošve, resp.krčku maternice a/alebo močovom mechúri, resp. močovej rúre. Ďalej treba myslieť na to, že časté močenie môže mať aj úplne inú príčinu ako je infekcia, tobôž Chlamydie, môže sa napr. jednať o hyperaktívny močový mechúr. Odporúčal by som sa sústrediť na riešenie problému, nie na riešenie laboratórneho nálezu. Nakoľko Vaše ťažkosti pretrvávajú, odporúčam kontrolu v urologickej ambulancii - nemajte obavu zveriť sa lekárovi so všetkými Vašimi ťažkosťami, pýtajte sa ho, ak je Vám niečo nejasné, len tak je možné dospieť k vyriešeniu Vášho problému.


Iveta  |  17. 10. 2023 (17:57)

Dobrý den pan doktor,som 3 týždne po operácii vloženia pásky,/ unik mocu/pri chôdzi mi troska kvapka moc,na zákrok som isla s tým,že problem som mala len pri kašli a športe,chcem sa spýtať,teraz som z toho zaskočená,da sa to riešiť?myslela som,že to bude v poriadku,dakujem pekne za informaciu

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  17. 10. 2023 (20:00)

Dobrý deň! Predovšetkým treba čím skôr skontaktovať lekára, ktorý operáciu urobil a vykonať pooperačnú kontrolu, najmä skontrolovať umiestnenie pásky pomocou ultrazvukového vyšetrenia. V niektorých prípadoch je vo včasnom pooperačnom období možné \"dotiahnutie\" pásky, ak je to potrebné, niektorí operatéri to robia nasledujúci deň po operácii. Pred zavedením pásky každá pacientka v SR musí mať vykonané urodynamické vyšetrenie a posúdenie stavu panvového dna. Tieto vyšetrenia slúžia na stanovenie vhodnosti zavedenia pásky pre pacientku a určenie \"šance na úspech\". Ak je po operácii podozrenie, že páska dobre nefunguje, je možné urobiť kontrolné vyšetrenia aj pooperačne za účelom zistenia príčiny problému. Na druhej strane súčasťou predoperačného poučenia je informácia o tom, že vopred nie je zaručená 100% pooperačná kontinencia. Osobne poznám veľa pacientok, ktoré po zavedení pásky inkontinenciu nemajú vôbec, no sú aj pacientky, ktorým operácia pomohla len čiastočne a je u nich potrebná ďalšia liečba, často medikamentózna.


Klára  |  4. 10. 2023 (18:32)

Dobrý deň pán doktor, prekonala som dlhodobejší zápal močového mechúra (3-4 týždne). Z kultivácie moču bola zistená baktéria e-coli a užívala som 2 balenia Ciprilonu 500 mg. Antibiotiká zabrali a príznaky avšak veľmi pomaly ustupovali, ale po dobratí antibiotík ich ešte stále mierne pociťujem - niekedy mám citlivejší a bolestivejší mechúr, ale už oveľa menej ako to bolo počas zápalu a miernu bolesť na začiatku alebo na konci močenia - niekedy nie. Okrem toho užívam kapucinku, Blokurimu a Urixin. Počas liečby som bola na kontrole a krv v moči sa už nenachádzala, urolog skonšatoval, že antibiotiká zaberajú. Zápal mechúra mám prvýkrát v živote. Urológ mi povedal, že aj po dobratí antibiotík môžem prechodné príznaky ešte pociťovať. Na kontrolu idem budúci týždeň. Z gynekologickej stránky je všetko v poriadku. Je to prosím Vás normálne, že ich stále v menšej miere cítim, prípadne ako by som mala postupovať? Antibiotiká som vysadila pred týždňom. Ďakujem za odpoveď.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  5. 10. 2023 (18:03)

Dobrý deň! Zápal močových ciest znamená zápalovú reakciu slizníc/tkaniva na baktérie. Niekedy sa stáva, že v močovom mechúri sa vyskytujú baktérie, ktoré žiadne ťažkosti nerobia, tento stav sa volá asymtomatické bakteriúria a nie je potrebné ho liečiť. Teda vo Vašom prípade ste mali zápal, antibiotiká potlačili baktérie, na vyliečenie je však potrebné, aby sa zhojila sliznica močového mechúra, čo nejaký čas trvá. Vhodné je užívať voľnopredajné prírodné preparáty na doliečenie.


Martina  |  2. 10. 2023 (13:01)

Dobrý deň par doktor, pár mesiacov mam problem s močením, po vymočení mi ostava pocit že som sa nevymočila úplne a za par minut ked idem na wc vypadne zo mňa par kvapiek a už je to vporiadku. Pred 2 týždňami som bola na gynekologii ale zabudla som jej to povedať+ som si robila tie drahšie testy a všetko je údajne vporiadku. Neviem teda či to mam začat nejak riešiť alebo nie, žiadne iné príznaky nemam. Ďakujem za odpoveď (Žena 21 r.)

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  2. 10. 2023 (19:33)

Dobrý deň! Zdravý močový mechúr naplnený na kapacitu 500 ml sa musí vyprázdniť do 30 sekúnd bez toho, aby mal človek pocit neúplného vymočenia. Pokiaľ ste mali preventívne gynekologické vyšetrenie + \"drahší ster\" a o probléme ste nepovedali, tak ho Váš gynekológ neriešil, lebo preventívna gynekologická prehliadka má iný obsah. Teda pokiaľ chcete tento stav začať riešiť, treba ísť ku gynekológovi a posúdiť, či sa u Vás nejedná o pokles dna močového mechúra, event. aj maternice do pošvového vchodu. Ak bude defekt panvového dna vylúčený, urológ posúdi vyprázdňovaciu schopnosť močového mechúra (uroflowmetria + meranie močového rezidua) + ultrazvuk obličiek (v ťažších prípadoch môže dôjsť k dilatácii dutého systému obličiek). Stav môže riešiť aj urogynekológ, pokiaľ je pre Vás dostupný.


Ľubica  |  21. 9. 2023 (6:13)

Dobrý deň, prosím vás, pán doktor, mám taký problém, že z vagíny mi niečo vytŕča, mám pocit, akoby som tam mala tampón,aj si to nahmatám. Môj gynekológ mi povedal, že to je spadnutý mechúr, a že ak nemám únik moču, tak je to v poriadku .Moč mi neuniká, ale mne spôsobuje doslova traumu tá vytŕčajúca buľva. Je to pre mňa doslova nechutné, nemám žiaden sexuálny život, lebo stále na to myslím. Vyriešil by toto Gynolaser , alebo aké iné by bolo riešenie? Ďakujem za odpoveď.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  21. 9. 2023 (19:40)

Dobrý deň! U zdravej ženy močový mechúr nikdy nevypadáva z pošvy pred pošvový vchod. V prípade, že u ženy vypadáva močových mechúr pred vonkajšie rodidlá a pacientka má ťažkosti, napr. pri pohlavnom styku, je potrebné tento stav riešiť. Defekt panvového dna je najlepšie riešiť u špecilistu, ktorý sa týmto problémom zaoberá, zhodnotí stav panvového dna a navrhne riešenie. Bez vyšetrenia to neviem jednoznačne určiť, ale pravdepodobne bude treba rekonštrukčná operácia panvového dna. Laserové operácie sú určené pre menšie stupne poklesu pošvových stien. Stav by ste mali riešiť cestou Vášho gynekológa. Zoznam špecializovaných pracovísk nájdete na stránke: https://www.urogynekologia.sk/?page_id=352


Katarina  |  16. 9. 2023 (8:59)

Pan doktor, dobry den prajem. Chcela som sa opytat, moj lekar mi nevedel totiz dat jednoznacnu odpoved: pred mesiacom mi bol diagnostikovany hyperaktivny mechur, predpisany Spasmed a Urovaxom. Lieky funguju vyborne, uzivam ich momentalne 3 tyzdne. Od zaciatku uzivania Spasmedu som mala prvykrat dostat menstruaciu, no uz 3 dni meska - za posledne 3-4 roky sa mi take dlhe omeskanie nestalo ani raz, ani pri uzivani inych liekov. Mohol by byt vinnikom Spasmed vzhladom na povahu? (Viem, ze dovodom moze byt cokolvek, len tieto lieky su jedinou novou premennou). Vopred dakujem za odpoved!

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  17. 9. 2023 (10:36)

Dobrý deň! Užívanie Spasmedu nemá žiadny vplyv na menštruačný cyklus a teda ani nespôsobuje predĺženie menštruačných cyklov. Na druhej strane ak žene, ktorá užíva Spasmed, mešká menštruácie, treba užívanie Spasmedu prerušiť do doby, kým sa vylúči tehotnosť. Ak je tehotnosť vylúčená /napr. žena mala operačne odstránené oba vajíčkovody a pod./, tak v užívaní Spasmedu môže žena pokračovať. Ak menštruácia mešká 14 dní, treba tento stav konzultovať so svojim gynekologom.


Zuzana  |  17. 8. 2023 (20:29)

Dobry den , Pan doktor prosim Vas mam uz tri mesiace problemy s mocovym mechurom .Zacalo to palenim pri moceni bola mi zistena bakteria Enterococcus faecalis preliecena som bola s nolicin,biseptol,dve balenia macmiror a monural nic mi nezabralo problemy mam stale ,ale po moceni palenie ktore trva aj hodinu aj viac Na cievkovanom moci mi nebola zistena ziadna bakteria a o tyzden v moci odobratom do skumavky znova Enterococcus faecalis.Absolvovala som cystoskopiu zistena trochu uzsia mocova rura a chronicke zapalove zmeny Neviem uz co vyskusat ako to liecit.Viete mi prosim vas nieco poradit Uzivam urovaxom

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  17. 8. 2023 (21:29)

Dobrý deň! V prípade opakovaných zápalov močového mechúra je potrebné nájsť príčinu tohto problému. Liečba je samozrejme nevyhnutná, no bez zistenia príčiny recidívy/relapsu po skončení antibiotickej liečby prakticky len čakáme na to, kedy infekcia opäť vzplanie. Nakoľko sa Vám opakuje infekcia baktériou Enterococcus faecalis, treba vedieť, že táto baktéria osídľuje črevný trakt a môže sa tiež nachádzať aj v pošve. Preto sa treba zamerať na upravenie črevnej flóry vhodnými preparátmi s obsahom črevných laktobacilov, event. xyloglukanu. Treba tiež vylúčiť hemoroidy, ktorých výskyt tiež uľahčuje cestu baktériám z črevného traktu do močového mechúra. Ďalej je nevyhnutné gynekologické vyšetrenie, je potrebné vylúčiť pokles močového mechúra - na toto sa treba špeciálne zamerať, negatívny výsledok preventívnej gynekologickej prehliadky nestačí. Treba tiež vyšetriť, či sa Enterokok nevyskytuje aj v pošve, ak áno, je potrebné cielená liečba čípkami do pošvy, ak nie, je potrebné prevencia čípkami s obsahom pošvových laktobacilov. Uro-Vaxom zvyšuje imunitu hlavne proti baktériám E.coli. Pri chronických zápalových zmenách by som odporúčal preparát s kyselinou hyalurónovou, ktorý môže pomôcť pri hojení sliznice, samozrejme v období, keď nie je zápal akútny. Ďalej by so odporúčal vyšetriť prietok moču, realizovať tzv. uroflowmetriu + vyšetriť močové reziduum, nakoľko píšete, že močové rúra je \"trošku užšia\". Ak by sa močový mechúr nevyprázdňoval správne, resp. úplne, tak zostatkový moč je \"ideálne kultivačné médium\" pre množenie baktérií. Samozrejme vždy je potrebné myslieť aj na celkovú imunitu, pri podozrení na poruchu imunity je na mieste imunologické vyšetrenie. Všetko vyššie uvedené treba správne zosúladiť najlepšie u jedného lekára. Musím Vás však upozorniť, že tento text nie je možné použiť a na základe neho žiadať vykonanie uvedených vyšetrení, každý lekár musí posúdiť pacienta a postupovať prísne individuálne.


Tonka  |  1. 8. 2023 (14:44)

Pán doktor,bola som viac krát na cystoskopii lebo som mala pocit neustály na močenie, a napísali mi diagnózu chronická cystitída. Mala som aplikované do mechúra kys. hyaulrónovu, cystistat, coocyst, či mám baktérie alebo ich nemám stále to páli aj keď antb, využíjem, Brávam aj Urovaxom. Toto pálenie mám 1 a pol roky iba dráždenie. Urológ sa vyjadril že už nevie čo so mnou a takisto aj gyn. lekár. Nedokážem tak žiť, od liekov ma bolí žalúdok . Pred pár rokmi som mala operáciu laparoskopickú záves maternice a odvtedy začali moje problémy, ktoré sa neustále zhoršuju. Gynekológ ktorý ma operoval sa vyjadril že záves zlyhal a takúto pacientku s problémami po operácii ešte nemali. Bez liekov nemožem zaspať, o psychike a bolestiach už ani nehovoriac. Zvažovala som aj ja botox ale čítam že to nepomože. Aplikujem si do pošvy aj Mesocain gél, ale nič. Absolvujem z toho všetkého aj liečbu u psychiatra. Nik mi nevie pomocť. Žiady liek mi ani produkty, probiotika nezaberá. Prosím o pomoc Vás

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  1. 8. 2023 (17:56)

Dobrý deň! Uvádzate, že ťažkosti začali po gynekologickej operácii, ktorú gynekológ zhodnotil ako zlyhanie. Nakoľko žiadna konzervatívna liečba doteraz Vám nepomohla, odporúčal by som konzultáciu u špecialistu - urogynekológa, ktorý sa venuje operačnému riešeniu defektov panvového dna. Na žiadnu operáciu nemožno dať vopred 100% nádej na úspech, každá operácia má určité percento komplikácií, treba ich však riešiť, teda absolvovať vyšetrenie u špecialistu a posúdiť o aké zlyhanie sa jedná, resp. určiť druh a stupeň defektu a zvážiť možnosť reoperácie. Operačné riešenie po predchádzajúcej neúspešnej operácii však patrí do rúk skúseného špecialistu, ktorý okrem uvedeného musí posúdiť, či by prípadná reoperácia mala šancu vyriešiť Vaše ťažkosti. /Špecialisti sú v mestách: Bratislava, Trenčín/Ilava, Žilina, Martin, Sliač, Bardejov, Košice.....kontakty: https://www.urogynekologia.sk/?page_id=352/


Mária  |  31. 7. 2023 (5:48)

Dobrý deň. Ja mám problém, že chodím veľmi často na malú potrebu. Trvá to už roky. Ale ako pribudli roky /64/, je to horšie. Najhoršie je to v noci, lebo idem 3 krát na wc. A potom je problém zaspať. Mám aj urobenú pásku mechúra,ale moč mi samovoľne uniká. Zase najhoršie v noci. Ledva dobehnem na wc. A pritom od 18.00 takmer nepijem. A problém mám so stolicou a vyprázdňovaním. Aj tam som už vyskúšala všetko. Čo s tým. Ďakujem.

MUDR. Tomáš Danys, PhD., MPH  |  31. 7. 2023 (18:21)

Dobrý deň! V prvom rade treba aktuálne realizovať kompletný algoritmus vyšetrení v niektorej špecializovanej ambulancii, to znamená kompletnú anamnézu, mikčný denník aspoň 48 hodinový, vyšetrenie moču kompletne, fyzikálne vyšetrenie, vložkový/plienkový test, gynekologické vyšetrenie na vylúčenie defektu panvového dna, ultrazvukové vyšetrenie vrátane posúdenia stavu pásky pod močovou rúrou, urodynamické vyšetrenie vrátane stanovenia postmikčného rezidua, cystoskopiu, urologické vyšetrenie na vylúčenie nádorov a kameňov v močovom trakte. Do úvahy treba zobrať aj prípadné ostatné ochorenia, ako napr. diabetes mellitus, sclerosis multiplex, hypertenzia liečená diuretikami, predchádzajúcu neúspešnú liečbu atď. Až po zhodnotení výsledkov vyššie uvedených vyšetrení je možné uvažovať o liečbe podľa zistenej príčiny. Pokiaľ sa jedná o dráždivý močový mechúr, liečba je dlhodobá medikamentózna anticholinergikami, v prípade intolerancie a neúspechu liečby betamimetikami, ev. ich kombináciou. Všeobecne platí, že páska pod močovou rúrou nemá žiadny vplyv a nijako nesúvisí s počtom močení.


1 2 3 4 ... 6